Podklad pro podlahové topení

 Dotaz:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně vyrovnání podlahy polystyrénem v případě použití podlahového vytápění. Podkladní beton na domě (22mx10m) je tak nějak bez výrazných lokálních nerovností, výškový rozdíl je na delší straně tak nějak pozvolně narůstající až o cca 2cm. Je potřeba vyrovnávat polystyrén tak aby byl všude v stejné výšce, nebo je možné vyrovnat až anhydridem? Případně zda je nutné vyrovnávat polystyrén v celé ploše tak aby neobsahoval schody, nebo zda je možné například v těch místech kde již je rozdíl 2cm dát polystyrén o větší tloušťce, ale tak že by došlo k vzniku schodu v polystyrénu (třeba mezi dveřmi) t.j. nesnažit se prostě složitě docílit jednolitého povrchu? Děkuji J.B.

 Odpověď:

Dobrý den, 2cm nerovnost podkladu je běžná a většinou je jednodušší to nechat zalít. Co se týče vyrovnávání polystyrenem - pokud není systémová deska, je možné dělat zuby. Ty by neměli být větší než 10 mm. Pokud se použije systémová deska, podklad pro ni by měl být rovný. Takže přesně jak píšete - udělat to ve dveřích. U větších ploch je možné toto udělat i v ploše, ale zvyšuje to pracnost. U menších nerovností anebo vln se to nevyplácí řešit.

V případě teplovodního podlahového topení a nakloněného podkladu (rovný, ale ne vodorovný :)) je vhodné umístit rozdělovač pro podlahové topení v nejvyšším místě.

6 komentářů on "Podklad pro podlahové topení"

  • a

    Dobrý den, 

    Mám na vás dotaz ohledně podlahového topení v podkroví. Lze instalovat systemová deska na osb desky? Skladba podlahy : trám, dřevěný záklop, beton. Bohužel vše je hodně nerovné jedná se o starý dům kde byla jen půda. Z tohoto důvodu byl na beton položen rošt do spár polystyren a osb ve dvou vrstvách do kříže. Lze tedy položit na osb desky systemovou desku pro rozvod trubek zalít anhydritem a položit plouvoucí podlahu. 
     

    Děkuji za odpověď

  • Obrázek uživatele ANHYTOP

    Dobrý den, pro dotazy doporučuji používat formulář, dotaz v komentářích mohu přehlédnout.

    Anhydritové podlahy se běžně používají pro dřevěné stropy - prknné záklopy nebo záklopy z OSB desek..Skladbu podlahy tak jak popisujete je tedy proveditelná - předpokladem je dostačná hustota roštu. Rozteč stropních trámů u staších domů bývá i 1 m, u novějších staveb to bývá 600-800 cm.

    Hezký den, Zelinger - ANHYTOP

  • Obrázek uživatele ANHYTOP

    Dobrý den, masivní dřevěné podlahy nejsou ideální pro izolační vlastnost dřeva - protože jsou podlahy opatřeny podlahovým teplotním čidlem, může se stát, že podlahy přestanou topit a prostor nebude vytopený na požadovanou teplotu.

    Muselo by se to vše pořádně spočítat (typ podlahové krytiny + tepelná ztráta).

    S pozdravem Zelinger

  • a

    Dobrý den,

    rád bych Vás požádal o radu na přípravu podkladu pro podlahové vytápění v podkroví.

    Plocha cca7x7m,8cm betonová deska s kary sítí na dřevěném stropu(trámy32x16,desky záklop).

    1.vyrovnání podlahy.

    - uprostřed je podlaha o 2,5cm níže, k nosným obvodovým stěnám se postupně zvyšuje na "0".

    Je možné použít jako izolaci nejdřív celoplošně eps 100/50mm, pak uprostřed na ploše cca 4x4m přidat vrstvu z eps 200/10mm  a pak ještě jednu vrstvu zase eps200/10mm na menší ploše cca2x2m a takto "vyrovnat" podlahu s tím, že vzniknou dva 10mm přechody, jako taková pyramida.Pak folie a sponkované potrubí.

    Vím,že to není ideální způsob, ale z důvodu zbytečně nezatěžovat konstrukci nadbytečnou vrstvou anhydritu se mně zdá nejjednodušší.

     

    2.udělat celoplošnou desku lité podlahy a pak rozdělit sdk příčkami(chodba,obyvak,koupelna) nebo v místě středu příček instalovat před litím anhydritu z eps 1-2cm dilataci proti kročejovému hluku.Pak by byla každá polovina příčky připevněna k jiné desce anhydritu které by dělil výše uvedený eps.

    Nebo jsou všechny navrhované možnosti špatně?

     

  • Obrázek uživatele ANHYTOP

    Dobrý den, děkuj za dotaz.

    Předně bych Vás chtěl požádat, všechny - nové dotazy posílejte prostřednictvím formuláře, je jistota, že se ke mě dostane totaz hned a dřív si na něj najdu čas.

    1.) Pokud se taková nerovnost vyskytuje na betonové konstrukci, je někdy lepší to nechat a prolít anhydrit - proděláte pár stokorun ale je jistota že výšky podlahy jsou ok. Pokud to řešíte na dřevěném stropě a chcete snížit zátěž tak ano, můžete to tak udělat.

    Aby ale dorovnávací polystyren (10 mm) nepochodoval je dobré ho nečím přichytit ke spodní vrstvě EPS. Já na to používám příchytky podlahového topení. Ještě jedna věc, píšete 4x4 a 2x2, to je 0,2m3 anhydritu, tj.  420 kg. Zatížení dřevěného stropu nemusí být vždy na škodu - např. snížení vybrazí z chůze.

    2.) Příčky na anhydritu

    Už jsem to tu někde psal - doporučuji desku nakouskovat - zlepší se akustika. U dřevěného stopu může ale dojít k většímu zatěžování části konstrukce, takže to chce vždy posoudit podle konkrétních podmínek.

    Pokud EPS pro rozdělení, tak alespoň šéřš 40-50 mm. Desku je také možné nařezat až po vylití.

     

    Hezký den, Zelinger

Zanechte vzkaz

Nové články