Výškové odskoky v anhydritové podlaze

 Dotaz:

Dobrý den, před nedávnem mi vylili v domě anhydrit. Máme 2 podlažní dům a v horním podlaží je zdá se vše v pořádku. Ve spodním podlaží jsme plánovali vinyl a proto jsme se s realizátorem dohodli, že výškově budeme s anhydritem 0,5cm pod nulou (realizátor měřil od portálu). Dnes jsem vše přeměřoval a máme od portálu, dveří, posuvných dveří všude 1cm místo dohodnutých 0.5cm, a to ještě není odstraněn "šlem". V koupelně a technické místnosti, kde by měla být dlažba, a dohodnuto bylo o 1,5cm níže, je nyní cca 2cm. Můžete mi prosím poradit, jestli s tím lze něco dělat? Nějaké dostěrkování? Mám nárok i na něco od realizátora, je to jeho chyba nebo jen nelze tak přesně vylít? Někde jsem četl o normě odchylky 2mm na 2m, ale se týkalo rovinnosti - tu ani nevím, jak zjistit. děkuji za radu Jakub

 Odpověď:

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Pokud by jste měl podlahy ode mě, dopředu by jste věděl, že lidem neslibuji to co nejde 100% dodržet

K této problematice každý přistupuje po svém, já dávám toleranci na chycení výšky +/- 3 mm, tj. celkem 6 mm. Možná to někomu přijde hodně, ale když si uvědomíte, že se bavíme o betonáži a zamyslíte se nad způsobem provádění, je to pro naprostou vetšinou řemeslníků, kteří jsou po nás na podlahy, skousnutelná tolerance. Vlastně mi ještě nikdo tyto rozdíly nereklamoval a to vím, že tam byli - i na hraně.

Anhydritové podlahy jsou lité potěry - v závyslosti na tloušťce potěru a jeho konzistence dochází k mírnému sednutí. Garantovat tak dodržení vágrysu na mm přesně je defacto nemožné - to samé platí i pro ty odskoky.

V každém případě je lepší mít výšku nižší - můžete dostěrkovat, použít větší tloušťku lepidla anebo může tento problém vyřešit podložka v požadované tloušťce. Píšu problém, ale on to vlastně problém není - v přechodech se používají lišty.. do těch se dá schovat i 10 mm rozdíl aniž by to bylo nějak viditelné... 

V případě tenkovrstvých krytin je pak stěrkování doporučený technologický postup před montáží takové krytiny.

Šlem je desetinová záležitost - teda pokud nemáte "kvalitní" anhydrit s 5 mm vrstvou mléka...

Jestli máte na něco nárok to nevím, záleží na sjednaných obchodních podmínkách a ty předpokládám sjednané nejsou.

Norma 2mm/2m je obecná norma - není vázána na žádnou prováděcí vyhláškou. Pokud tolerance rovinnosti není sjednána, defacto žádná není. V případě soudní pře by se k této normě určitě přihlédlo, ale kdo se chce soudit??

Já to mám vyřešené tak, že tyto tolerance jsou garantovány ve všeobecných podmínkách - nespoléhám na neznalost zákazníků.

Měření rovinnosti anhydritovép odlahy, resp. podlah vůbec, se provádí dvoumetrovou latí, která se volně položí na podlahu - do případné mezery by se neměl vejít klínek větší než 2 mm.

2 komentáře on "Výškové odskoky v anhydritové podlaze"

  • Obrázek uživatele ANHYTOP

    Rozdíl 5 mm je hodně.. obzvláště pokud to máte naúčtované. S tou stěrkou bych to ale neviděl tak černě. Jak jsem již psal, stěrka by se stejně použít měla a není nutné dělat silnější stěrku i v jiných místech, kde nevadí nižší výška oproti vágrysu. To už je na šikovnosti podlahářů. 

    Ano, v podmínkách je +/- 3 mm od nuly..

    Jižní Morava je z mé strany celkem navštěvovaná lokalita.. např. minulý týden jsme prováděli anhydrit v Holštejně na cca 60 m2 :), týden před tím Hodonín atd atd..

    Vzhledem k tomu, že se jedná většinou o jednorázové zakázky - jedna cesta - cena dopravy je zanedbatelná. Doprava anhydritu je pak po celé ČR za stejné peníze.

    Doporučit Vám někoho na finální krytinu bohužel nemůže.. za prvé v této lokalitě o nikom nevím, za druhé už jsem se léty naučil raději nikoho nedoporučovat.

    Přeju hodně štěstí a příště i štastnější výběr :)

  • a

    Dobrý den, pane Zelinger,
     
    děkuji za odpověď. Pokud by byl rozdíl u nás +/- 3mm, byl bych spokojen. Teď to je -5mm. Bylo mi řečeno, že cena stěrky je cca 160Kč na m2 a 3mm tloušťky, tj.  pro naše potřeby cca 20tis Kč. Přesně jak píšete, obchodní podmínky na toto nemám. Nenapadlo mě, že bychom se mohli "netrefit" o 1/2cm. Ono je rozdíl mít odchylku +/-3mm a mít odchylku 6mm (jestli Vás dobře chápu, nemáte ve svých podmínkách +/-6mm ale +/-3mm). Nejvíce mi to vadí ve zmíněných portálech, které jsou po celé jížní straně domu. V každém případě je lepší, když je to méně než více - jak píšete. 

    Škoda, že jste z Plzně, ta vzdálenost mi přišla neflexibilní pro zakázku do Brna, zejména kdyby měly vzniknout nějaké problémy. 

    Neměl byste alespoň doporučení na někoho na finální realizaci vinylu a dlažby (pokládka včetně materiálu nebo jen pokládka)?

Zanechte vzkaz

Nové články